Escollir escola pels meus fills? Comença el període de portes obertes i preinscripció. Molts pares estan pensant quina escola escolliran pels seus fills. Una elecció, gens fàcil. L’oferta de centres públics, concertats o privats és molt amplia i cal valorar aspectes a vegades desconeguts.

Per si et serveix, et deixo 6 idees per triar escola i encertar:

1.- Quan anem a visitar un centre educatiu, no anem a fer una visita immobiliària (tot i que unes bones instal·lacions ajuden), no ens interessa veure parets, tenim que demanar veure alumnes, funcionament de les classes. Tanmateix, cal tenir en compte coses com:
– veure les cares dels alumnes al entrar o sortir de l’escola.
– com tracten els professors als alumnes?
– com es cuiden els petits detalls de neteja, ordre, …

2.- El projecte educatiu o pla estratègic del centre: convé llegir-lo amb calma, millor si ho podem fer a casa , a grans trets ens diu quina línia marca la direcció del centre i quins objectius procuren amb el professorat i els alumnes. És com el DNI d’una persona, dona la informació bàsica, la fonamental.

3.- Valorar quins projectes propis i de millora te cada escola, veure quina metodologia acadèmica estan utilitzant. Ens tenen que poder dir quin és el projecte de centre educatiu a 5 anys vista.

fullsizerender4.- Coherència amb els valors desitjats per la família. L’educació es tasca fonamental de la família, però és important anar conjuntament amb el centre educatiu en totes aquelles coses importants per ajudar al nostre fill. Valorar com fomenten les virtuts, com viuen les festes i les tradicions (com celebren els aniversaris, celebració del Nadal, les festes locals,…). Saber si tenen un ideari moral o ètic.

5.- Cal valorar si el centre disposa de continuïtat en totes les etapes educatives. A nivell acadèmic es poden tenir en compte les següent dades:
– nombre d’alumnes a 1r de batxillerat, nombre dels de 2n presentats a la selectivitat (PAU) amb la mitjana obtinguda/i nombre d’aprovats. Ens ajudarà saber si la nota mitjana d’avaluació del centre està per sobre de l’obtinguda a les PAU.
– nombre d’assignatures amb angles i d’una quarta llengua (francès, alemany,…)
– possibilitat de grups segons nivells en algunes matèries.

6.- Atenció personalitzada. En molts centres existeix la figura del tutor personal, a part del tutor de classe, que facilita un tracte més proper amb l’alumne i conseqüentment amb la família. D’aquesta forma, es procura que cadascú aconsegueixi el màxim d’acord amb les seves capacitats. Tanmateix, cal destacar la comunicació família / escola, fonamental durant tota la vida acadèmica de l’alumne.

img_4849Cal valorar també altres aspectes com l’ús de les noves tecnologies, la formació del professorat, la proximitat geogràfica, les quotes o sistema de finançament, funcionament de l’AMPA, quines activitats extraescolars fora de l’horari acadèmic ens ofereix (esport, activitats de solidaritat, manualitats,…) etc.

Una idea fonamental es que el centre, sigui públic, concertat o privat, faciliti el treball conjunt entre família i centre educatiu. Tot i que l’elecció i les posteriors conseqüències, suposin un esforç, tot esforç és poc per l’educació dels nostres fills.

Alex Porqueras – @aporqueras

P.D: Pots llegir aquest post, publicat en castellà, en aquest enllaç.