Moltes vegades em trobo que el principal argument de molts pares davant la insistència del seu fill de tenir un smartphone o mòbil és que tots els seus companys en tenen.

Es complex definir l’edat per utilitzar un mòbil, ara em refereixo a edats al voltant dels 14/15 anys, abans personalment, crec que encara es aviat per tenir un mòbil, pero cal parlar-ho tant bon punt es presenta la situació. Si esperem a parlar-ho quan venen les discussions ja anem tard.

Cal educar, formar en la virtut, no tot allò que és habitual es te que convertir en bo. No perquè sigui normal és positiu educativament i molt menys adequat pel nostre fill.

Moltes vegades, el problema principal és una falta de maduresa i desconeixença es dels riscos i perills de la seva utilització. Si posem els pros i contres en una balança segurament ens espantaríem.

Aquestes ocasions, petites crisis, ajuden a assentar molt bé les bases de la convivència i el comportament. No les rebutgem i agafem-les de cara.

Davant el comentari inicial, fa uns dies vaig llegir un text que deia: no  envoltis al teu fill de coses bones, envolta’l de bones persones.


Habitualment als nostres fills els calen bons referents d’actuació. Aquest pot ser un primer pas, parla amb les mares dels amics del teu fill, fes pinya. La formació no es una tasca exclusiva i aïllada dels pares, es la més important, però cal tenir en compte, l’escola, els amics, les activitats extraescolars.

En aquella casos que ja s’ha decidit que és necessari, cal pactar,  una utilització, igual com en la majoria de famílies no es por veure la TV o jugar a la consola en tots moments.

Algunes idees concretes fruit de l’experiència:

  • No fer-lo servir durant les menjades.
  • Respectar el seu dret a la intimitat, però fer fàcil que el nostre fill ens deixi veure el que diu o fa.
  • Al anar a dormir, deixar-lo al menjador, ajudarà a aprofitar el temps de descans i evitarà veure continguts que no veuria acompanyats dels pares.
  • En la majoria de casos, tot i que ens vingui pràcticament imposat per les companyies telefòniques no serà necessari contractar una tarifa de dades, és suficient amb wifi.
  • Parla dels riscos de continguts inadequats (sexe, violència, racisme,…) i de les precaucions de comunicació amb desconeguts i també l’aïllament que l’hi pot provocar.


Es important deixar la porta oberta que ens puguin preguntar qualsevol cosa i no ens enfadem davant les primeres equivocacions. Es mes important poder seguir ajudant, corregint, que no pas que els donem una resposta «genial» però que es tanquin i no ens tornin a preguntar.